2010. január 5., kedd

Tükör...

A tükör bizonyára minden egyes háztartás egyik kiemelkedő darabja . A tükör a mindennapjaink része, hiszen a tükör előtt mosakszunk, a tükör előtt mosunk fogat, a tükör előtt fésülködünk és a tükör előtt sminkelnek a nők például. A tükör megmunkálása különböző lehet. Így például a tükör az élmegmunkálását tekintve háromféle lehet. A tükör lehet vágott, csiszolt és fazettázott. A vágott tükröket rendszerint keretekbe teszik. Napjainkban már egyre elterjedtebbek a csempe közé beilleszthető tükrük. A tükör mérete különböző és tetszőleges lehet, hiszen a z üveges mindig az előírt méretre tudja vágni a tükört. A tükrök közül a vágott kivitelű tükör a legegyszerűbb és egyben ez a tükör is a legolcsóbb. A csiszolt élű és a vágott tükör között semmi különbség nincs, csak ha a csiszolt tükör szélén végighúzzuk az ujjunkat, akkor az nem vág mert le van tompára csiszolva. A legjobb tükör azonban a fazettázott tükör, hiszen ezen tükrök felületén remekül látszik a megmunkáltság. A fazetta általában 5-40 milliméter vastagságú lehet. Az ilyen tükör ára magas, de remekül be lehet építeni bárhova.

A tükör felszerelésénél továbbá tekintsünk nagy figyelmet, hogy milyen magasra is helyezzük el, hogy a család minden tagja lássa magát a tükörbe. A tükör viszont túl alacsonyan se legyen, mert el kell alatta férnie az üvegpolcnak és a mosdótálnak is. A tükör egyben egy dísztárgyként is szolgálhat a lakásban, különösen az előtérben vagy a nappaliban. A tükör lehet tipikusan szépítkezős tükör is, amely a hálószobában játszik fő szerepet. Ezek a tükrök nem túl nagyok, általában kerek alakúak és körülbelül 10-15 cm sugarúak. A tükör sok esetben jó, hogy ha mozgatható és állítható, mert így könnyedén be tudjuk állítani a nekünk megfelelő szöget. Ezek mellett a tükör rögzítése történhet ragasztással, rugós tükörtartó karommal vagy rejtett felfüggesztéssel is. Mostanában újdonságnak számít a tükör hátoldalára felszerelhető tükör fűtés, amely meggátolja a tükör bepárásodását a fürdés után. A tükör tehát mindig jól jön, legyen szó, sminkelésről, borotválkozásról vagy arctisztításról.

A tükör felületét továbbá gravírozással, homokfúvással és szitázással is lehet tovább munkálni és díszíteni. A tükrök formavilága rendkívül sokrétű. Az egyszerű négyzetes tükörtől elkezdve a hatszögletű és kerek tükrökig bármely kapható a tükör és üvegboltokban. A vevők a tükört mindig a saját szín és formaviláguk szerint alakíttatják az üvegmestereknél. A tükör a legjelentősebb szerepet talán a mosdóban, fürdőszobában játszik. Egy fürdőszobába, ha tükört szeretnénk tenni, akkor mindig érdemes gondoskodni a tükör megfelelő méretéről, helyéről és formájáról. A tükörre lámpát is érdemes szerelni, így megkönnyíti számunkra éjszaka is a szépítkezést és egyéb tevékenységeket. A tükörnek a kerete rendszerint, fából, alumíniumból, vagy műanyagból lehet. A tükör lehet antik tükör is. Rengeteg kastély és templom falán látható több szebbnél szebb tükör, amelyek értéke gyakran felbecsülhetetlen, főleg az arany vagy ezüst tükörkeret miatt. A tükörrel lehet játszani is. Ha például zsúfolt a lakás akkor egy nagy tükör a falon remeken felbontja a teret és nagyobb téthatást ad egy-egy helységnek, szobának. Végezetü köszönöm, hogy elolvasta a tükör című honlapomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése